Çocuğum ilkokula hazır mı?

BlogÇocuğum ilkokula hazır mı?

İlkokula başlarken çocuklarımızın hazır olup olmadığı ebeveynlerin merak ettiği bir konudur.

3/4/2021 10:37:22 PM

İlkokul çağında çocuğu olan her ebeveynin merak ettiği konudur; çocuğun ilkokula hazır olup olmadığı.

Son yıllarda pek çok kez okula başlama yaşının değişmesi anne babaların da aklının karışmasına sebep oldu. Çocukların eğitim hayatları ile ilgili ciddi kaygı yaşamaya başlayan veliler doğru karar verebilmek, çocukların geleceğini etkileyebilecek süreci doğru yönetebilmek için bu konuda çoğu zaman uzman fikrine ihtiyaç duymaktadır.

Her ne kadar okula başlama yaşı bakanlık tarafından belirlenmiş olsa da bu kararda en önemli etken çocuğun okula hazır oluş hali olmalıdır. Bu hazır oluş halinde fiziksel görünüş değil, sosyal duygusal gelişim ön planda olmalıdır.

Çocuklar okula başlamadan birtakım becerileri kazanmış olması gerekmektedir. Tuvaletini yardımsız yapabilen, üzerini kendi başına giyinip soyunabilen, düğmelerini ilikleyip çözebilen, kendi eşyalarının sorumluluklarını alabilen kısacası öz bakım becerileri tamamlanmış olan çocuklar ilkokula hazır sayılır. Sadece öz bakım becerilerinin tamamlanmış olması ilkokula başlamak için yeterli olmazken diğer gelişim alanlarının da tamamlanmış olması gerekmektedir.

Akranları ile iletişim kurabilen, kurallara uygun davranışlar sergileyen, sırasını bekleyip, kuralların nedenlerini anlayabilen, arkadaş ilişkilerindeki problemlere belli ölçüde çözüm getirebilen çocuklar sosyal- duygusal alanda gelişimini tamamlamış sayılır.

Kaba motor ve ince motor becerilerinin de yaşı ile orantılı gelişmiş olması gerekir. Özellikle çocukların yazı yazabilmesi, dikey, yatay, eğik çizgileri çizebilmesi,1’den 10’ a kadar rakamları kopyalayıp yazabilmesi için ince motor becerilerinin gelişimi önemlidir.

Dil gelişimi, algılama gelişimi, büyük- küçük, genişlik- uzunluk gibi kavramlarının gelişimi de kazanılması gereken diğer kazanım alanlarını oluşturmaktadır. Bu kazanımların tamamı 6 yaşta tamamlanmış olur.  Kazanımlarını tamamlamamış çocuğumuzu erken okula göndererek bir yıl kazanmaya çalışırken, gelecekteki tüm yaşamını etkiliyor olabilirsiniz. Filiz Şahin